Μόλις αποφάσισα ότι δε θα χαραμίσω περισσότερο από το χρόνο μου σε αυτό το παιχνίδι. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα με τον εαυτό μου που παρόλο που θεωρούσα ότι το είχα αποβάλλει σε μεγάλο βαθμό πιάστηκα για άλλη μια φορά θύμα του hype. Συνηδειτοποίησα επίσης ότι από καλή πρόθεση και μόνο σεβάστηκα τη φήμη που δήθεν έχει χτίσει η CD Projekt ενώ το design της δεν το δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτό, πρέπει να περιποιούνται πολύ καλά τους δημοσιογράφους που τους γλύφουν συνεχώς. Άφησα το παιχνίδι λίγο πριν το chapter 3 (το οποίο πρέπει να είναι και το τελευταίο).
Κατ'αρχήν η δήθεν "ωριμότητα" που πλασάρεται ανελλιπώς ότι έχει το witcher στο γράψιμο του... Δεν υπάρχει καμία απολύτως ωριμότητα στην αφοπλιστική ηττοπάθεια του να πασαλείβεις στη μάπα του άλλου συνεχώς ότι "ο κόσμος είναι κακός, άρα γίνε κι εσύ έτσι". Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα το main theme του παιχνιδιού και σου το δείχνουνε με κάθε ευκαιρία, από μια ομάδα πολεμιστών που αναπολεί τις "ωραίες μέρες" που καταλήστευε χωριά και βίαζε γυναίκες μέχρι θανάτου μέχρι μια παρέα ξεμωραμένων νάνων σε κάποιο inn που μόλις τους μιλήσεις θα σου πούνε (μεταξύ άλλων ξεκάρφωτων σχολίων) να πας να ****** τη γυναίκα σου. Όλο αυτό το δήθεν ώριμο γράψιμο μου έβγαλε μια αίσθηση πραγματικής και ουσιαστικής ανωριμότητας που τη συναντάς π.χ. σε εφήβους που θέλουνε και δε θέλουνε να κάνουνε την επανάσταση τους αναλόγως με του που θα πάνε τα λεφτά (ή το μυαλό) του μπαμπά ή σε κάτι emo παιδάκια που κλαίγονται συνεχώς μέσα στο καβούκι τους για το πόσο χάλια είναι η κοινωνία. Και βεβαίως ο ίδιος ο Geralt, αυτό το ατελείωτο poker face που δε μασάει τίποτα, ο ατσαλάκωτος witcher.... Η επίτομή με λίγα λόγια του "ρεαλισμού".
Θα προχωρούσα στο gameplay και το level design αλλά πραγματικά δεν αξίζει να βάλω τον εαυτό μου στην επίπονη πλέον διαδικασία να αναλύσω ένα ένα τους μηχανισμούς και τα διάφορα συστήματα/"σχεδιαστικές επιλογές" του παιχνιδιού που έφτασα στο σημείο να σιχαθώ, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει πλήθος γραπτών στο internet για όποιον ενδιαφέρεται. Θα παραθέσω όμως ένα πολύ αντιπροσωπευτικό των θέσεων και σκέψεων μου κείμενο.
http://mygodwhathassciencedone.blogspot.gr/2013/02/great-games-that-actually-suck-witcher-2.html Ιδιαίτερη αξία έχει το βιντεάκι στο τέλος σχετικά με το επίπεδο της αθλιότητας του map interface.
Εν ολίγοις όποιος (όπως εγώ) θεωρεί ότι δυσκολεύεται να καταλάβει προς τι το γλύψιμο και ο ντόρος προς τη CD Projekt και τo Witcher franchise δεν έχει παρά να κάνει το απαραίτητο googlάρισμα και να διαπιστώσει μόνος του την κατακραυγή που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμιο επίπεδο και για κάποιο λόγο ακόμη καταφέρνει να αποσιωποιηθεί.