"Παίζω σε Κονσόλα για τα... exclusives." Χμμ...

Συζήτηση για το gaming γενικότερα

Δημοσίευσηαπό BigBOSS » 10 Αύγ 2015, 08:45

Aυτό με τον καναπέ τι αναχρονιστικό επιχείρημα, μου θυμιζει αυτό που έλεγαν κάποιοι πως σε κονσόλα ειναι καλύτερο να παιζεις 3rd person action γιατι έχουνε gamepad :lol:

τώρα βέβαια αυτό δεν αναφέρεται ουτε για πλάκα καθώς ακόμη και η ίδια η microsoft έχει κυκλοφορήσει τα gamepad των xbox 360 και xbox one και στο pc.

Αληθεύει πως το pc gaming διανύει χρυσή εποχή εδώ και 5-6 χρόνια. Κάτι η θεαματική αύξηση των χρηστών στο steam, τα εκατοντάδες exclusives με πραγματικά νέες ιδέες και οχι corridor auto pilot gameplay ή η κυκλοφορια τίτλων σαν το Metal Gear Solid και στο pc και μάλιστα day1 εκεί συνηγορούν.
Άβαταρ μέλους
BigBOSS

Δημοσιευσεις : 10

Δημοσίευσηαπό Roronoa » 10 Αύγ 2015, 14:39

commenter έγραψε:Βρε BigBOSS δεν βαρέθηκες ρε αγοράκι μου το shitposting;

Τις εποχές που ήσουν PS3 fanboy (ξέρεις εσύ) δεν τις έχουμε ξεχάσει... πήρες PC, έγινε multiplatform το MGS και ξαφνικά ξέχασες το παρελθόν σου. Σαν κάτι πρώην πασόκους-νυν συριζαίους που σφυράνε αδιάφορα.

Ο φανατικός θα παραμείνει φανατικός, όσες «θρησκείες» και να αλλάξει. ;)

ΥΓ: Άπατο θα πάει το Steam αν συνεχιστούν τα capital controls. Που να έρθει και κανά Grexit και να σφίξουν κι άλλο τα γάλατα.

Γιατι; Πρεπει ο καθενας να εχει μια αποψη σε ολη του τι ζωη; Τι σχεση εχουν τα βιντεοπαιχνιδια με τα κομματα; :P Αυτος φταιει που το pc gaming εχει αφησει πισω τις κονσολες; Και εγω παλια ειχα xbox (το πρωτο) σημαινει πως θα ειμαι "xboxακιας" μια ζωη;

Και αμα γινει κανα grexit θα σφιξουν ολα τα γαλατα και οχι μονο μιας μαρκας, οποτε μην το σκεφτεσε καν.
Εικόνα

http://myanimelist.net/animelist/Darkroronoa
Άβαταρ μέλους
Roronoa

Δημοσιευσεις : 419

Δημοσίευσηαπό Pirederas » 10 Αύγ 2015, 16:23

commenter έγραψε: Σχετικά με το Grexit, υπάρχει μια διαφορά: το PC gaming βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ψηφιακή διανομή* (Steam, GOG, Origin, Uplay κλπ). Αυτό δεν ισχύει για τις κονσόλες, όπου εκεί το ψηφιακό οικοσύστημα έχει συμπληρωματικό/δευτερεύον ρόλο. Έπρεπε να μπουν capital controls για να καταλάβουμε πόσο προβληματική είναι αυτή η εξάρτηση.

* Το έχω ξαναπεί ότι για μένα κακώς έκανε την μετάβαση τόσο γρήγορα το PC στην ψηφιακή διανομή... ένας από τους λόγους που με ξενέρωσε είναι αυτός. Περίμενα πως και πως την μετάβαση από το DVD στο Blu-Ray από το 2005 (μην μου πεις ότι είχαν όλοι DSL τότε), ακριβώς όπως έγινε η μετάβαση από το CD στο DVD, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Η ψηφιακοποίηση δεν είναι πανάκεια. Τα e-books ας πούμε γιατί δεν έχουν προβάδισμα; Υπάρχουν πολλά eshops που τα πουλάνε και ξένα και εγχώρια. Μια χαρά βαστάνε τα παραδοσιακά βιβλία όμως. Αυτό κάτι δείχνει. Όπως και το ότι έκλεισε το PC Master (ουσιαστικά το τελευταίο έντυπο για gaming/PC) κάτι δείχνει. Το τέλος μιας εποχής που δεν θα ξαναέρθει.

Αυτά που λέω ισχύουν για την Ελλάδα. Στην Αμερική έχουν και Steam prepaid cards στα μαγαζιά αν δεν κάνω λάθος (όπως έχουμε PSN/XBL prepaid cards εδώ πέρα). Για να μην έχουν έρθει Steam prepaid cards στην Ελλάδα, μάλλον το Steam install base είναι πολύ μικρό, ειδικά αν σκεφτούμε πόσοι έχουν μάχιμα PC. Το ίδιο περί install base ισχύει και για το Wii U (ούτε αυτό έχει prepaid cards).

Για το hardware είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα... ο κονσολάς δεν αγοράζει hardware για 5-10 χρόνια (αναλόγως πόσο κρατάει η γενιά). Στο PC και high-end GPU να πάρεις, δεν σε βγάζει 5ετία. Μόνο για CPU/RAM/motherboard έχεις κάποιο future-proofness.

Και πρόσεξε, δεν είναι ότι είναι αδύναμη π.χ. η GTX 980... θηρίο είναι. Απλά η nVidia δεν πρόκειται να βγάζει optimized Maxwell drivers για την επόμενη 5ετία. Με το που βγει η Pascal, η Maxwell θα γίνει δευτεράντζα. Είναι μεγάλο ξενέρωμα αυτό όταν έχεις δώσει €600. Διαφωνείς; Δες τι γίνεται με την GTX 780 (Kepler).

Στις κονσόλες όμως, τόσο η Sony όσο και η MS θα σκίζονται να βγάζουν συνεχώς optimized drivers/SDKs μέχρι το τέλος αυτής της γενιάς. Αυτή η «εγγύηση» δεν υπάρχει στα PC, γιατί απλά δεν συμφέρει να υπάρχει.

Για το ότι το PC gaming έχει αφήσει πίσω το console gaming, επέτρεψέ μου να αμφιβάλλω. Αυτή την άποψη την είχα κι εγώ πριν 15 χρόνια** (τότε υπήρχε τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε PC και κονσόλες).

Θεωρώ ότι η κάθε εποχή έχει και την «κυρίαρχη τάση» της. Στα 80s/90s ήταν τα home micros που μεσουρανούσαν. Τα PC ήταν κυριολεκτικά της πλάκας τότε. Η Amiga έσκιζε βάρδουλα.

Από τα μέσα των 90s και μετά όμως τα PC άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους (βλ. Pentium/3DFX) και τα home micros έσβησαν. Και τότε υπήρχαν μερικοί ρομαντικοί που ορκίζονταν ότι δεν αξίζουν τα PC και ότι θα μείνουν για πάντα στα home micros. Την συνέχεια την ξέρουμε όλοι.

Ε κάπως έτσι έχει γίνει πλέον και με τις κονσόλες. Έχουν πάρει αυτές τα πάνω τους. Μπορεί στο μέλλον να πέσουν και να ανέβει κάτι άλλο. Τίποτα δεν μένει στατικό.

** Ενδεικτικά να σου αναφέρω ότι το 2000 το PC μου είχε 512MB RAM, όταν το PS2 είχε 32MB RAM. Σήμερα το PC μου έχει 4GB RAM + 1GB VRAM, ενώ τα PS4/X1 έχουν 8GB unified RAM.

Σε ευθεία αναλογία, αυτή την στιγμή θα έπρεπε να έχω PC με 128GB RAM και σε σχετικά προσιτό κόστος (το SDRAM DIMM των 512ΜΒ μου είχε κοστίσει μόνο 30.000 δρχ το 2000). Τέτοιο PC δεν υπάρχει και ακόμα και τα 64GB DDR4 κοστίζουν χρυσάφι. Δεν γίνονται πλέον τα ίδια άλματα όπως παλιά.

Μην μου πεις ότι δεν χρειάζομαι τόση πολλή RAM, γιατί δεν είναι εκεί το point μου. Ούτε το 2000 χρειαζόμουν 512MB (η πλειοψηφία είχε 128MB), όμως τα 512MB μου εξασφάλισαν μακροβιότητα στο τότε PC που είχα.

Τότε δεν υπήρχε η έννοια κονσολοποιημένο παιχνίδι. Το PC έπαιρνε ανώτερη/διαφοροποιημένη (ακόμη και σε επίπεδο gameplay) έκδοση. Σήμερα είναι όλα ίδια και απλά αλλάζουν ανάλυση και framerate.

Η αντίληψη ότι "το PC είναι δυνατότερο από τις κονσόλες" έχει πάρει τα πάνω της λόγω του internet. Μπαίνει μέσα στα fora ο κάθε τυχαίος και λέει το μακρύ και το κοντό του, που συνήθως είναι μούφα. Γράφει παπάτζες στυλ "έχω PC με Core i7 5000 6πύρηνο, 32 GB DDR4 RAM, 3 κάρτες GTX Titan X σε SLI και παίζω τα πάντα σε 8Κ, 144 fps και 3D σε 3πλό monitor", και αφού γράφονται τέτοιες παπάτζες σημαίνει ότι... ο μέσος χρήστης PC έχει Core i7, 16 GB RAM και GTX 980 Ti κατ' ελάχιστον!!! Ο μέσος χρήστης PC όμως είναι πολύ πιο κάτω σε επίπεδο hardware.

Επειδή βγαίνουν καινούριες κάρτες γραφικών και επεξεργαστές και όλα τα reviews εστιάζουν στα τούμπανα, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος τις αγοράζει μαζικά κάθε 6 μήνες που βγαίνουν νέα μοντέλα. Far from it. Core i3 και i5 παίζουν στην μάζα των gamers, με 4 ή 8 GB RAM. Οι πιο ταπεινές κάρτες γραφικών, ας πούμε GTX 750Ti/950/960 και R9 270/280 είναι μακράν οι πιο δημοφιλείς στους gamers σε σχέση με τις GTX 970/980/980Ti/Titan Χ και R9 290/390/Fury, ενώ στους εκατομμύρια casuals που πήραν ένα laptop είναι ζήτημα αν έχουν GPU που να σηκώνει κάτι πέρα από το LOL και να τρέχει στα 768p της οθόνης και low/medium settings με 30 fps.

Δεν έχω διαβάσει το Steam hardware survey, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να μας πει κάποιος πόσοι από τα 100 εκατομμύρια μελών του Steam έχουν hardware που έστω να ματσάρει αυτά που είπα προηγουμένως (Core i5, 8 GB RAM, GTX 960/R9 280). Γιατί το Steam δεν έχει μόνο ΑΑΑ παραγωγές, αλλά και indie παιχνίδια, που δεν απαιτούν τρελό hardware. Αν κάποιος γουστάρει παιχνιδάκια από Steam και GOG με 8μπιτα γραφικά, την βγάζει με ένα τιποτένιο μηχάνημα μια χαρά.

Στην Ελλάδα υπάρχουν PCάδες, αλλά ως γνωστόν οι περισσότεροι είναι πειρατές του κινήματος "Δεν Πληρώνω". Ίσως έτσι εξηγείται η απουσία prepaid Steam cards από τα ελληνικά μαγαζιά.

Οι κονσόλες από την άλλη έχουν πατήσει φρένο σε σχέση με παλιά. Sony και Microsoft το κάνανε για να μην χάσουν ξανά τα δισεκατομμύρια των PS3/Xbox360 που επωλούντο με ζημία. Τα 8 GB unified memory είναι το μόνο στοιχείο που τις κάνει να ξεχωρίζουν. Οι επεξεργαστές όμως (CPU και GPU) δεν είναι τέρατα σαν τον Cell (που είχε και αδυναμίες), και όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο το GPGPU θα υιοθετηθεί από όλη την ΑΑΑ βιομηχανία στον βαθμό που πρέπει.

Δεν ξέρω τί θα γίνει στο μέλλον, αλλά πιστεύω ότι οι επόμενες κονσόλες λογικά θα μείνουν στα 1080p, και το δυνατότερο hardware που θα διαθέτουν θα κλείσει στόματα. Ποιός νοιάζεται για το 4Κ gaming? Προς το παρόν, πολύ λίγοι. Κι επειδή φωνάζουν στο internet, δεν σημαίνει ότι έγινε mainstream σαν το Full HD.
Άβαταρ μέλους
Pirederas

Δημοσιευσεις : 131

Δημοσίευσηαπό Roronoa » 10 Αύγ 2015, 16:45

commenter έγραψε:
Αν εσένα σε «ευχαριστεί» (ψυχολογικά μπορώ να το καταλάβω) που ο BigBoss μετακόμισε και μετέφερε την φανατίλα του στο δικό σου στρατόπεδο, εμένα μου περισσεύει. Τέτοια άτομα εγώ δεν τα θέλω.

Σιγα την φανατιλα, τι ειπε και σε ενοχλησε;

@Pirederas

"Η αντίληψη ότι "το PC είναι δυνατότερο από τις κονσόλες" έχει πάρει τα πάνω της λόγω του internet."

Μα ειναι. Επειδη το hardware το καλο ειναι ακριβο (που δεν ειναι τοσο) δεν σημαινει πως δεν ειναι υπαρκτο.

"αλλά θα είχε ενδιαφέρον να μας πει κάποιος πόσοι από τα 100 εκατομμύρια μελών του Steam έχουν hardware που έστω να ματσάρει αυτά που είπα προηγουμένως (Core i5, 8 GB RAM, GTX 960/R9 280)"

Δεν εχω χρονο να το τσεκαρω τωρα αλλα νομιζω ειναι πανω απο 20 εκατομμυρια αν το παμε αναλογικα.

Για τις steam wallet cards δεν εξρω τι παιζει, μπορει οντως να μην αξιζει ο κοπος.
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Roronoa

Δημοσίευσηαπό UAVjammer » 10 Αύγ 2015, 17:16

Πολύ επιθετικότητα για κανένα λόγο. Ο καθένας παίζει σε μια συγκεκριμένη (ή σε διάφορες) πλατφόρμα γιατί θεωρεί ότι έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που του "μιλάνε".

Τώρα γιατί η συζήτηση έφτασε στον σκοτεινό ελληνικό πολιτικό χώρο δεν κατάλαβα.
Άβαταρ μέλους
UAVjammer

Δημοσιευσεις : 6

Δημοσίευσηαπό Chased » 17 Δεκ 2015, 00:54

Roronoa έγραψε:Αν ρωτησω καποιον γιατι παιζει σε κονσολα και οχι σε PC, το νουμερο ενα επιχείρημα ειναι το "για τα exclusives". Ειναι ο νουμερο ενα λογος για να αγορασει καποιος κονσολα, οποιαδηποτε κονσολα. Το software πουλαει το hardware,το οποιο νομιζω ειναι αποδεκτο απο ολους και απολυτα λογικο. Φυσικα ειναι και το "κραταει χρονια" ή "ειναι ευκολη στην χρηση", αλλα νομιζω συχνοτερα συνανταω επιχειρημα του τιτλου του thread.

Μπααα, αυτή είναι η εύκολη απάντηση για να μη μας τα πρήζετε! Είναι πολλοί περισσότεροι οι λόγοι αλλά βαριόμαστε να σας τους λέμε και να ακούμε βλακώδεις δικαιολογίες του τύπου "μα στο PC μπορείς να βάλεις ΚΑΙ χειριστήριο αν θες"! Ναι και να το κάνουμε Φρανκεστάιν μπορούμε, αλλά δεν το κάνουμε! Αντο επιχείρημα είναι να μιμηθούνε τα PC τις κονσόλες με τα χειριστήρια, τότε χάσανε από τα αποδυτήρια! Και εκτός αυτού, στις κονσόλες μπορείς να συνδέσεις πληκτρολόγιο. Τα λίγα παιχνίδια που το υποστηρίζουν είναι θέμα developer. Είναι πολλά άλλα, αλλά βαριέμαι και ξέρω τί θα διαβάσω μετά! Εδώ έχετε θεοποιήσει τα DRM, τί να λέμε τώρα?
Most Overrated game ever...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Chased

Δημοσιευσεις : 243

Δημοσίευσηαπό Roronoa » 17 Δεκ 2015, 02:02

Chased έγραψε:
Roronoa έγραψε:Αν ρωτησω καποιον γιατι παιζει σε κονσολα και οχι σε PC, το νουμερο ενα επιχείρημα ειναι το "για τα exclusives". Ειναι ο νουμερο ενα λογος για να αγορασει καποιος κονσολα, οποιαδηποτε κονσολα. Το software πουλαει το hardware,το οποιο νομιζω ειναι αποδεκτο απο ολους και απολυτα λογικο. Φυσικα ειναι και το "κραταει χρονια" ή "ειναι ευκολη στην χρηση", αλλα νομιζω συχνοτερα συνανταω επιχειρημα του τιτλου του thread.

Μπααα, αυτή είναι η εύκολη απάντηση για να μη μας τα πρήζετε! Είναι πολλοί περισσότεροι οι λόγοι αλλά βαριόμαστε να σας τους λέμε και να ακούμε βλακώδεις δικαιολογίες του τύπου "μα στο PC μπορείς να βάλεις ΚΑΙ χειριστήριο αν θες"! Ναι και να το κάνουμε Φρανκεστάιν μπορούμε, αλλά δεν το κάνουμε! Αντο επιχείρημα είναι να μιμηθούνε τα PC τις κονσόλες με τα χειριστήρια, τότε χάσανε από τα αποδυτήρια! Και εκτός αυτού, στις κονσόλες μπορείς να συνδέσεις πληκτρολόγιο. Τα λίγα παιχνίδια που το υποστηρίζουν είναι θέμα developer. Είναι πολλά άλλα, αλλά βαριέμαι και ξέρω τί θα διαβάσω μετά! Εδώ έχετε θεοποιήσει τα DRM, τί να λέμε τώρα?

Προφανως σου αρεσει να εισαι περιορισμενος, οκ.
Εχεις απολυτο δικιο, το PC μπορεις να το κανεις και φρανκενσταιν, και αυτο ειναι το μεγαλο του πλεονεκτημα.

Υ.Γ: Που πηγαν τα post του commenter?
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Roronoa

Δημοσίευσηαπό Altair » 17 Δεκ 2015, 06:46

Most overrated θα έλεγα το HL2 αλλά τελοσπάντων.
Από κει και πέρα,οι λόγοι είναι απλοί τους έχουμε ξαναπεί.Γιατί έτσι γουστάρουμε.Γιατί γουστάρουμε το πισί να είναι εργαλείο δουλειάς.Γιατί γουστάρουμε να παίζουμε σε κονσόλα.Τέλος.
Άβαταρ μέλους
Altair

Δημοσιευσεις : 105

Δημοσίευσηαπό Chased » 31 Δεκ 2015, 01:49

Roronoa έγραψε:
Chased έγραψε:

Προφανως σου αρεσει να εισαι περιορισμενος, οκ.
Εχεις απολυτο δικιο, το PC μπορεις να το κανεις και φρανκενσταιν, και αυτο ειναι το μεγαλο του πλεονεκτημα.

Υ.Γ: Που πηγαν τα post του commenter?

Περιορισμένος? Εννοείς να είμαι περιορισμένος στο να δίνω συνέχεια λεφτά και να ψάχνω με αγωνία για τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΑΘΕ τίτλου? Ή μήπως το να πληρώσω τα άντερά μου για να δω 15 pixels παραπάνω και με την δικαιολογία των mods να παίρνω απαράδεκτες εκδόσεις παιχνιδιών και με καθυστέρηση μηνών? Ή, εν τέλει, να μην μπορώ να δώσω το παιχνίδι μου σε κάποιον φίλο και να πρέπει αναγκαστικά να πληρώνουμε και οι δύο για να έχουμε αυτήν την κοινή εμπειρία (ρωτάς αν μπορεί είτε αυτός είτε εγώ?) και με αβεβαιότητα για το αν το παιχνίδι θα αρέσει και στους δύο?
Εγώ προτιμώ να είμαι άνετος και ήσυχος, γιατί την εμπειρία μου δεν θα μου την αλλάξει το 4K ή τα 350fps. Ίσως τα mods, αλλά μέχρι εκεί.
Most Overrated game ever...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Chased

Δημοσιευσεις : 243

Δημοσίευσηαπό Roronoa » 31 Δεκ 2015, 02:29

Chased έγραψε:Περιορισμένος? Εννοείς να είμαι περιορισμένος στο να δίνω συνέχεια λεφτά και να ψάχνω με αγωνία για τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΑΘΕ τίτλου? Ή μήπως το να πληρώσω τα άντερά μου για να δω 15 pixels παραπάνω και με την δικαιολογία των mods να παίρνω απαράδεκτες εκδόσεις παιχνιδιών και με καθυστέρηση μηνών? Ή, εν τέλει, να μην μπορώ να δώσω το παιχνίδι μου σε κάποιον φίλο και να πρέπει αναγκαστικά να πληρώνουμε και οι δύο για να έχουμε αυτήν την κοινή εμπειρία (ρωτάς αν μπορεί είτε αυτός είτε εγώ?) και με αβεβαιότητα για το αν το παιχνίδι θα αρέσει και στους δύο?
Εγώ προτιμώ να είμαι άνετος και ήσυχος, γιατί την εμπειρία μου δεν θα μου την αλλάξει το 4K ή τα 350fps. Ίσως τα mods, αλλά μέχρι εκεί.

Δεν το εχεις ψαξει και πολυ το θεμα.

Σε κονσολα ουτε μπορεις να εχεις τα περιφερειακα που θελεις εσυ, ουτε μπορεις να ρυθμισεις ενα παιχνιδι να τρεχει οπως θελεις (γραφικα ή framerate κτλ), ουτε μπορεις να την αναβαθμισεις, ουτε να πειραξεις τα παιχνιδια με mods μπορεις και εισαι περιορισμενος να χρησιμοποιεις μονο εφαρμογες που σου προσφερει ο platform holder.
Δεν συζηταω καν πως στην τελικη ακομα και με αναβαθμισεις το console gaming βγαινει (εως πολυ) ακριβοτερο. Αυτο το "να δινω συνεχεια λεφτα" εχει γινει ανεκδοτο.
Καθηστερηση μηνων εχουν πια και οι κονσολες με τα PC port btw, πως αλλαξαν ετσι οι καιροι ε; Αλλα ενταξει βγηκαν 2 απαραδεκτα ports αρα πρεπει να ειναι ο κανονας..
Και sharing μπορεις να κανεις τα παιχνιδια μεσω του family share του steam αν μιλαμε για steam. Ναι δεν ειναι το ιδιο με το να δωσεις το δισκακι αλλα γινεται.

Μια ευκολια την εχουν οι κονσολες, λογικο ομως αφου ολα ειναι περιορισμενα. Δεν σε κατηγορω που προτιμας κατι πιο Plug n play, αλλα οχι να βγαζεις και την ελευθερια που παρεχει το pc gaming σαν αρνητικο. Ενα PC μπορει να λειτουργησει σχεδον σαν κονσολα, δες και τα steam machines, αλλα μια κονσολα δεν θα γινει ποτε PC.
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Roronoa

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Gaming

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

Copyright © 2011. All rights reserved. Powered by phpBB