Όμως κάθε ταινία της τριλογίας ήταν διαφορετική.
Στο Alien είχαμε ένα αριστουργημαστικό sci-fi survival horror με έμφαση στην ατμόσφαιρα και το φόβο. Ήταν ένας αγώνας επιβίωσης απέναντι σε μια άγνωστη θανατηφόρα μορφή ζωής, όπου ο άνθρωπος δεν ήξερε τι αντιμετώπιζε.
Στο Aliens είχαμε την ανθρώπινη αντεπίθεση σε μια ταινία όπου έδινε περισσότερη έμφαση στη δράση και το gore. Οι διαστημικοί πεζοναύτες με state-of-the-art εξοπλισμό απέναντι στα Aliens σε μια συναρπαστική μάχη.
Το Alien 3 προσπάθησε να συνδιάσει κάπως τα πράγματα με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Νομίζω πως και αυτή η ταινία δίχασε.
Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί μια διάσπαση στους fans ανάμεσα σε αυτους που προτιμούν τη δράση του Aliens και αυτούς που προτιμούν το survival horror στοιχείο του Alien. Φυσικά πολλοί είναι αυτοί που γουστάρουν και τις τρείς ταινίες για διαφορετικούς λόγους (όπως εγώ

Έτσι και ο Scott θέλησε να κάνει το Prometheus για να δώσει κάτι διαφορετικό για μια ακόμη φορά.
Νομίζω ότι θέλησε να επιστρέψει με αυτόν τον τρόπο τη σειρά στις ρίζες της και να προσδώσει βάθος στο δημιούργημά του, ένα βάθος που έιχε χαθεί με τις τελευταίες 'πατάτες" στο franchise.