- Τώρα είναι 07 Ιούλ 2025, 03:41 • Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες
Τα καλύτερα θρίλερ που έχετε δει!
Παιδιά, μη με περάσετε ούτε για κακό ούτε για ξερόλα, αλλά πρέπει να μάθετε τη διαφορά horror με thriller.
Once you've taken a few punches and realize you're not made of glass, you don't feel alive unless you're pushing yourself as far as you can go.

-
TheLuckyShamrock - Δημοσιευσεις : 917
Δε χρειάζεται να κρίνουμε για τις επιλογές κάποιων όταν ο ίδιος ο τίτλος του θέματος είναι κάπως γενικός για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Κακά τα ψέμματα, αν δεν ψάξει κάποιος να δει τις διαφορές των genres ταινιών, θρίλερ θα λέει σχεδόν τα πάντα που τον έχουν τρομάξει σοκάρει και τις περισσότερες φορές θα κατατάσσει στην ίδια κατηγορία και τα δυο genre (το ένα σαν κύριο το άλλο σαν sub). Χώρια του ότι πολλές ταινίες ανήκουν σε περισσότερα του ενός genre και δεν μπορείς να τα βάλεις σε κάποιο συγκεκριμένο. Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος ώστε να διαφοροποιήσει αυτές τις δυο κατηγορίες πάντως είναι να αξιολογήσει το στοιχείο εκείνο μιας ταινίας που προκαλεί διάφορα συναισθήματα τόσο σε εμάς όσο και στους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Συνήθως αν αυτό το στοιχείο προκαλεί μυστήριο, αγωνία για τον θεατή σε μια ταινία και παίζει με αυτά τα συναισθήματα, μιλάμε για θρίλερ. Αν προκαλεί αποτροπιασμό, αποκρουστικό συναίσθημα μιλάμε για τρόμου. Επίσης αν αυτό είναι κάτι υπαρκτό στην κοινωνία μας τότε μιλάμε για θρίλερ, αν είναι κάτι εξωπραγματικό μιλάμε για Horror. Για παράδειγμα δυο σχετικά παρόμοιες ταινίες. Jaws (σαγόνια του καρχαρία) και Piranhas. Το πρώτο έχει σαν απειλή καρχαρία (κάτι υπαρκτό) με υπαρκτό τον φόβο σχεδόν σε όλους μας, προκαλώντας κυρίως αγωνία, κατατάσσεται στα θρίλερ. Τα piranhas όμως και ο τρόπος που παρουσιάζονται στις ταινίες (μεταλλαγμένα, αιμοδιψή, με ικανότητα να ξεκοκκαλίζουν ανθρώπους με αποκρουστικούς τρόπους σε κλάσματα δευτερολέπτων) αν και είναι υπαρκτά σαν είδος (αλλά με την επιστημονική κοινότητα να μην τα θεωρεί επικίνδυνα) όχι όμως με τον τρόπο που παρουσιάζονται, κατατάσσονται στις ταινίες τρόμου. Σε αυτές τις δυο ταινίες πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να μπερδευτεί με το genre και να θεωρήσει και τα σαγόνια του καρχαρία σαν ταινία τρόμου. Γενικά υπάρχουν αρκετές θρίλερ ταινίες, με κάποιες υπερβολές σε αυτές που άμεσα τις κατατάσσουν και στο horror genre χωρίς να τις τοποθετούν ή στο ένα ή στο άλλο είδος:
anaconda -υπαρκτό φίδι αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος και τόσο απειλητικό με τις τελευταίες σκηνές να την τοποθετούν και στο horror στοιχείο παρόλο που ξεκινάει και έχει τις προϋποθέσεις ενός θρίλερ
halloween -υπαρκτός κακός στην υπόθεση και όχι όπως στο nightmare on elm street αλλά με υπερβολές (back from life, never dying Κλπ κλπ)
the purge -αν και έχει αρκετά στοιχεία θρίλερ το γεγονός και μόνο που συμβαίνει κάτι εξωπραγματικό (ελευθερία διάπραξης εγκλημάτων) στη ταινία το κατατάσσει και στο Horror σε αντίθεση για παράδειγμα με την αίσθηση που αφήνει στον θεατή παρόμοια με αυτή που άφηνε το panic room για παράδειγμα
Υπάρχουν ωστόσο και πολλές περιπτώσεις εκείνων που τις ταξινομούν και σύμφωνα με τρόπο που σοκάρουν. Και στα δυο είδη έχουμε να κάνουμε τις περισσότερες φορές με άτομο ή ομάδα ατόμων σε αρκετά μειονεκτική θέση απέναντι σε μια απειλή. Ένας κακός που παίρνει και βασανίζει άτομα με αποκρουστικό τρόπο και με τον θεατή παρατηρητή σε αυτούς τους βασανισμούς (saw, hostel) κατατάσσει την ταινία στα horror γιατί προκαλεί τρόμο αλλά ένας κακός που απλά σκοτώνει κάποιους (seven) με τον θεατή απλά να περιπλανάται στο μυστήριο γύρω από αυτές τις δολοφονίες κατατάσσει την ταινία στα θρίλερ μυστηρίου. Υπάρχουν όμως και ταινίες τρόμου με μυστήριο όπως το Silent Hill για παράδειγμα.
Για εμένα καλύτερες θρίλερ ταινίες είναι η Ταυτότητα (http://www.imdb.com/title/tt0309698/?ref_=nv_sr_3), το Shutter Island, η Σιωπή των Αμνών, Seven, Gravity, Insomnia, Taken, Basic Instict, Sliver και μερικές που ίσως ξεχνάω.
Σε Horror/Thriller ταινίες υπάρχουν σίγουρα περισσότερες όπως τα Scream, Halloween, αλλά η καλύτερη για εμένα είναι το Darkness falls (http://www.imdb.com/title/tt0282209/?ref_=fn_al_tt_1
Στα Scifi Thriller καλύτερη μακράν το Butterfly Effect και μετά ίσως το Source Code και Number 23.
Στα Scifi Horror σίγουρα τα Alien είναι τα αγαπημένα μου αλλά και το Event Horizon έχω ξεχωρίσει από τις μέχρι τώρα ταινίες που έχω δει. Το Dark City που ανέφερε ο Tanno ασχέτως αν έχει εξωγήινους κάτι εξωπραγματικό δηλαδή, η ταινία επειδή κινείται γύρω από το μυστήριο και την αγωνία απλά την κατατάσσει στις ταινίες Μυστηρίου επιστημονικής φαντασίας.
Στα καθαρά Horror τώρα, The Conjuring, Nightmare on elm street, Saw, Hostel, Texas Chainsaw, Jeepers Creepers, Wrong Turn, The Hills Have Eyes (η πρώτη καταπληκτική-2006) κ.α.
anaconda -υπαρκτό φίδι αλλά όχι σε τέτοιο μέγεθος και τόσο απειλητικό με τις τελευταίες σκηνές να την τοποθετούν και στο horror στοιχείο παρόλο που ξεκινάει και έχει τις προϋποθέσεις ενός θρίλερ
halloween -υπαρκτός κακός στην υπόθεση και όχι όπως στο nightmare on elm street αλλά με υπερβολές (back from life, never dying Κλπ κλπ)
the purge -αν και έχει αρκετά στοιχεία θρίλερ το γεγονός και μόνο που συμβαίνει κάτι εξωπραγματικό (ελευθερία διάπραξης εγκλημάτων) στη ταινία το κατατάσσει και στο Horror σε αντίθεση για παράδειγμα με την αίσθηση που αφήνει στον θεατή παρόμοια με αυτή που άφηνε το panic room για παράδειγμα
Υπάρχουν ωστόσο και πολλές περιπτώσεις εκείνων που τις ταξινομούν και σύμφωνα με τρόπο που σοκάρουν. Και στα δυο είδη έχουμε να κάνουμε τις περισσότερες φορές με άτομο ή ομάδα ατόμων σε αρκετά μειονεκτική θέση απέναντι σε μια απειλή. Ένας κακός που παίρνει και βασανίζει άτομα με αποκρουστικό τρόπο και με τον θεατή παρατηρητή σε αυτούς τους βασανισμούς (saw, hostel) κατατάσσει την ταινία στα horror γιατί προκαλεί τρόμο αλλά ένας κακός που απλά σκοτώνει κάποιους (seven) με τον θεατή απλά να περιπλανάται στο μυστήριο γύρω από αυτές τις δολοφονίες κατατάσσει την ταινία στα θρίλερ μυστηρίου. Υπάρχουν όμως και ταινίες τρόμου με μυστήριο όπως το Silent Hill για παράδειγμα.
Για εμένα καλύτερες θρίλερ ταινίες είναι η Ταυτότητα (http://www.imdb.com/title/tt0309698/?ref_=nv_sr_3), το Shutter Island, η Σιωπή των Αμνών, Seven, Gravity, Insomnia, Taken, Basic Instict, Sliver και μερικές που ίσως ξεχνάω.
Σε Horror/Thriller ταινίες υπάρχουν σίγουρα περισσότερες όπως τα Scream, Halloween, αλλά η καλύτερη για εμένα είναι το Darkness falls (http://www.imdb.com/title/tt0282209/?ref_=fn_al_tt_1
Στα Scifi Thriller καλύτερη μακράν το Butterfly Effect και μετά ίσως το Source Code και Number 23.
Στα Scifi Horror σίγουρα τα Alien είναι τα αγαπημένα μου αλλά και το Event Horizon έχω ξεχωρίσει από τις μέχρι τώρα ταινίες που έχω δει. Το Dark City που ανέφερε ο Tanno ασχέτως αν έχει εξωγήινους κάτι εξωπραγματικό δηλαδή, η ταινία επειδή κινείται γύρω από το μυστήριο και την αγωνία απλά την κατατάσσει στις ταινίες Μυστηρίου επιστημονικής φαντασίας.
Στα καθαρά Horror τώρα, The Conjuring, Nightmare on elm street, Saw, Hostel, Texas Chainsaw, Jeepers Creepers, Wrong Turn, The Hills Have Eyes (η πρώτη καταπληκτική-2006) κ.α.
-
kakashi_hatake - Δημοσιευσεις : 345
Μελη σε συνδεση
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες