Στήσιμο PC μετά από χρόνια

Desktop, laptop, tablets, περιφερειακά

Στήσιμο PC μετά από χρόνια

Δημοσίευσηαπό fmoculfsojuz » 09 Σεπ 2014, 15:50

Καλησπέρα,

Πρόσφατα είχα τη χαρά να κληθώ να επιλέξω ένα αρκετά δυνατό custom built pc για την εργασία μου αλλά ακριβώς για αυτόν το λόγο είχα και την ευθύνη του να το στήσω ο ίδιος από το 0. Επειδή πάει αρκετός καιρός (10+ χρόνια) από τότε που μαστροχάλαγα/έστηνα "κουτιά" από χόμπι και αρκετά πράγματα (συνδεσμολογικά/τεχνολογικά) έχουν αλλάξει θα ήθελα να ρωτήσω από κάποιους πιο "ζεστούς" με το άθλημα 2-3 (4,5...) πραγματάκια που θα πρέπει να προσέξω έτσι ώστε όλα να πάνε καλά.

Για παράδειγμα: Η εγκατάσταση του cpu/thermal paste/ cooling είναι σχετικά απλή υπόθεση; Θυμάμαι τους Pentium 3-4 και τα συστήματα ψύξης τους που απλά κούμπωναν στα πλάγια και αυτό ήταν όλο. Επίσης κάποιο σχόλιο για την εφαρμογή της πάστας; Λογικά μνήμη, κάρτα γραφικών και δίσκος θα είναι απλές υποθέσεις θεωρώ. Γενικότερα επειδή έχω να το κάνω αυτό πολύ καιρό όπως ξαναέγραψα, οποιοδήποτε tip καλοδεχούμενο.

Τα βασικά specs είναι:

Intel core i7 5930K
Gigabyte GA-X79 LGA2011
cooling: BeQuiet Dark Rock PRO 3
Cordair Dominator-GT 32GB 1866 MHz CL9
Corsair AX860 860 Watt
Nvidia Quadro K4000
Corsair Obsidian Series 750D ATX
Samsung 840 Pro 256 GB

συν μερικά ακόμα περιφερειακά.
fmoculfsojuz

Δημοσιευσεις : 10

Δημοσίευσηαπό geodelik » 09 Σεπ 2014, 16:07

Δεν το λεω αρκετα δυνατο με αυτα που βλεπω, μαλλον προς το πυραυλοκινητο!! Αν το εχεις κανει μια φορα, τοτε δεν θα εχεις προβλημα. Τα περισσοτερα ειναι κουμπωτα. Οι μνημες κουμπωνουν και κλεινουν τα "πιαστρακια" πανω κατω, Η καρτα γραφικων εχει υποδοχη, συνηθως αλλο χρωμα απο τις υπολοιπες και απλα την βιδωνεις. Την παστα απλα την βαζεις πανω στον επεξεργαστη, δεν χρειαζεται πολυ και πετας πανω το fan. Μην ξεχασεις να δωσεις ρευμα στο fan.
Άβαταρ μέλους
geodelik

Δημοσιευσεις : 55

Δημοσίευσηαπό fmoculfsojuz » 09 Σεπ 2014, 16:51

Ναι η αλήθεια είναι ότι είχαμε καλό μπάτζετ για την συγκεκριμένη αγορά άρα και ελευθερία κινήσεων. Βέβαια αναμένεται να τρέχει βαριά CAD μοντέλα και simulations και θέλαμε να μπορεί να μας καλύψει για τα επόμενα 2-3 χρόνια, εξ'ου και οι παραπάνω επιλογές.

Όπως είπα παλιά έκανα αυτή τη δουλειά (για χόμπι) συνεχώς αλλά ήταν αρκέτα απλά τα πράγματα, ή απλά έτσι μου φαίνεται επειδή τότε γνώριζα τεχνολογίες και συνδεσμολογίες καλύτερα ενώ τώρα έχω χάσει λίγο την επαφή μου με το άθλημα. Αν είναι έτσι όπως λες λογικά δε θα χω πρόβλημα. Εξάλλου ούτε raid configuration θα πρέπει να στήσω ούτε τπτ τέτοιο.
fmoculfsojuz

Δημοσίευσηαπό Black » 30 Σεπ 2014, 00:00

geodelik έγραψε:Την παστα απλα την βαζεις πανω στον επεξεργαστη, δεν χρειαζεται πολυ και πετας πανω το fan.

Πως βάζεις κέτσαπ στο σάντουιτς,έτσι ένα πράγμα..ήμαρτον..και να πεις δεν υπήρχε και ιντερνετ..
Άβαταρ μέλους
Black

Δημοσιευσεις : 37

Δημοσίευσηαπό JamesHetfield » 30 Σεπ 2014, 00:50

Νταξει απλο πραγματακι ειναι να βαλεις παστα στη CPU και να μην πιασει θα χτυπησει το bios για υπερθερμανση πριν καν προλαβει να περασει τo OS...
Electrical Engineer
Άβαταρ μέλους
JamesHetfield

Δημοσιευσεις : 462

Δημοσίευσηαπό Black » 30 Σεπ 2014, 05:45

JamesHetfield έγραψε:Νταξει απλο πραγματακι ειναι να βαλεις παστα στη CPU και να μην πιασει θα χτυπησει το bios για υπερθερμανση πριν καν προλαβει να περασει τo OS...

Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα;

Αν η πάστα π.χ. έχει μέσα μεταλλικά στοιχεία,και φύγει λίγη στη μητρική;;
Αν δεν απλωθεί παντού και ζεσταίνεται η cpu,ενώ 2 χιλιοστά παραπέρα κρυώνει..Τι πιστεύεις θα πάθει ένα πανάκριβο τεχνολογικό προιόν,παίζοντας ζεστό- κρύο;Πόσο θα αντέξει;
Άμα βάλεις πολύ,και δεν κρυώνει;

Απλό πραγματάκι να βάλεις πάστα,και από ότι φαίνεται απλό και να τη βάλεις λάθος.
Άβαταρ μέλους
Black

Δημοσίευσηαπό JamesHetfield » 30 Σεπ 2014, 13:10

Black έγραψε:
JamesHetfield έγραψε:Νταξει απλο πραγματακι ειναι να βαλεις παστα στη CPU και να μην πιασει θα χτυπησει το bios για υπερθερμανση πριν καν προλαβει να περασει τo OS...

Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα;

Αν η πάστα π.χ. έχει μέσα μεταλλικά στοιχεία,και φύγει λίγη στη μητρική;;
Αν δεν απλωθεί παντού και ζεσταίνεται η cpu,ενώ 2 χιλιοστά παραπέρα κρυώνει..Τι πιστεύεις θα πάθει ένα πανάκριβο τεχνολογικό προιόν,παίζοντας ζεστό- κρύο;Πόσο θα αντέξει;
Άμα βάλεις πολύ,και δεν κρυώνει;

Απλό πραγματάκι να βάλεις πάστα,και από ότι φαίνεται απλό και να τη βάλεις λάθος.

Σιγα ρε φιλε δεν ειναι ουτε πυρηνικη φυσικη, ουτε κβαντομηχανικη στην τελικη ας το κανει καποιος που ξερει ειτε γνωστος του ειτε καποιος τεχνικος υπολογιστων...
Electrical Engineer
Άβαταρ μέλους
JamesHetfield

Δημοσίευσηαπό Black » 30 Σεπ 2014, 16:09

[/quote]

Σιγα ρε φιλε δεν ειναι ουτε πυρηνικη φυσικη, ουτε κβαντομηχανικη στην τελικη ας το κανει καποιος που ξερει ειτε γνωστος του ειτε καποιος τεχνικος υπολογιστων...[/quote]

Ούτε και κέτσαπ είναι όμως..
Η νοοτροπία "νταξ μωρέ,απλό είναι" καλή είναι όταν πίνεις καφέ με τους φίλους σου,αλλά όταν θες να πεις τη γνώμη σου και να βοηθήσεις κάποιον που μπορεί να πάρεις στο λαιμό σου,δε βλάπτει το "δε ξέρω,δε μιλάω"
Άβαταρ μέλους
Black

Δημοσίευσηαπό fmoculfsojuz » 30 Σεπ 2014, 17:29

Φίλέ black πολύ κακό για το τίποτα κατά τη γνώμη μου... Έγραψα ότι έχω μια εμπειρία στη συναρμολόγηση και θεωρώ ότι και ο φίλος geodelik πάνω σε αυτή ακριβώς τη βάση απάντησε, εξ'ου και οι πολύ γενικές οδηγίες. Αν έγραφε κάποιος "βοήθεια - θέλω να στήσω το πρώτο μου pc" πιστεύω ότι η αντιμετώπιση θα ήταν διαφορετική. Το μήνυμα μου απευθυνόταν περισσότερο σε πράγματα που μπορεί να έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με πρίν 8-10 χρόνια. Έχω εγκαταστήσει ψύκτρες/πάστες/cpu στο παρελθόν χωρίς ποτέ να αντιμετωπίσω πρόβλημα απαγωγής θερμότητας, και ας μην ακολουθούσα τα απολύτως βέλτιστα μοτίβα εφαρμογής της πάστας, και ας μην ήταν υπολογισμένη η ποσότητα με ακρίβεια δεκαδικού του γραμμαρίου.

Για να το κλείσω, όντως η διαδικασία ήταν εξαιρετικά απλή και όλα κύλησαν ομαλά με βάση αυτά που ήδη ήξερα, δεν χρειάστηκε κάτι άλλο πέραν αυτών που έκανα παλιότερα, άρα δε θεωρώ ότι έπρεπε να γνωρίζω κάτι περισσότερο. Για την ακρίβεια ήταν μάλλον απλούστερο σε σχέση με παλιότερα. Το δε μηχάνημα, με βάση κ τα cpu monitor που τσέκαρα, δουλεύει άψογα.

Αυτά από μένα.
fmoculfsojuz

Δημοσίευσηαπό JamesHetfield » 01 Οκτ 2014, 01:03

Black έγραψε:Ούτε και κέτσαπ είναι όμως..
Η νοοτροπία "νταξ μωρέ,απλό είναι" καλή είναι όταν πίνεις καφέ με τους φίλους σου,αλλά όταν θες να πεις τη γνώμη σου και να βοηθήσεις κάποιον που μπορεί να πάρεις στο λαιμό σου,δε βλάπτει το "δε ξέρω,δε μιλάω"

Το πιο σημαντικο οταν στηνεις ενα pc δεν ειναι η παστα αλλα η προστασια απο τον στατικο ηλεκτρισμο...
Δηλαδη αν δωσεις μια συμβουλη σε καποιον πχ για μια καρτα γραφικων και μεσα σε λιγο διαστημα καει θα τον εχεις παρει στο λαιμο σου και θα σου ζηταει τα ρεστα απ τη στιγμη μαλιστα που αυτος ηρθε και σου ζητησε μια γνωμη?
Αν δεν ξερει καποιος ας παει να πληρωσει να του τα κανουν κι αν κανουν κατι λαθος να τους ζητησει τα ρεστα...
Electrical Engineer
Άβαταρ μέλους
JamesHetfield

Επιστροφή στο PC Hardware

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Copyright © 2011. All rights reserved. Powered by phpBB