Ανώτατες θερμοκρασίες GPU και CPU σε laptop.

Desktop, laptop, tablets, περιφερειακά

Ανώτατες θερμοκρασίες GPU και CPU σε laptop.

Δημοσίευσηαπό DaDiRa » 30 Απρ 2014, 21:06

Έχει καιρό που παρατήρησα σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στο laptop μου, οπότε εδώ και μερικούς μήνες έχω έναν εξωτερικό cooler για να έχω στο laptop όταν παίζω. Μέχρι πρόσφατα ήμουν αρκετά καλά, αλλά αυτόν τον καιρό (που λογικά ανέβηκαν οι θερμοκρασίες) παρατηρώ πως δεν κάνει την ίδια δουλειά ο cooler, και πως η θερμοκρασία ανεβαίνει και όταν είναι ανοιχτός. Το μέγιστο που έχω δει να φτάνει το GPU (χωρίς cooler ανοιχτό, εν μέσω παιχνιδιού) είναι 71 βαθμοί Κελσίου (φτάνει μέχρι 50-55 όταν ηρεμεί). Είναι πολλοί; Μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα αν έρχεται συχνά σε τέτοια θερμοκρασία; Αντίστοιχα, το CPU φτάνει μέχρι 62 εν ώρα gaming, ενώ πέφτει στους 50 όταν δεν χρησιμοποιείται πολύ. Γενικά, είναι κάτι που πρέπει να δώσω προσοχή ή όχι; Είναι που δεν πολυεμπιστεύομαι τα laptop σε τέτοια θέματα και φοβάμαι μη πάθει τίποτα γιατί δεν είναι και δικό μου.
Το laptop είναι περίπου 2-2,5 χρονών Acer Aspire 5742G, αν χρειαστούν λεπτομέρειες από hardware, πείτε μου να στείλω.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
DaDiRa

Δημοσιευσεις : 90

Δημοσίευσηαπό T_K_L_L_LUIGI » 01 Μάιος 2014, 00:39

Οι θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές.Αν και λίγο καλύτερες θα μπορούσαν να ήταν σε idle.Να ξέρεις πάντα ότι ή αερόψυξη είναι ανάλογη με την θερμοκρασία δωματίου.Ο αέρας δεν μπορείς να έχει πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το δωμάτιο,οπότε λογικό να μην κάνει την ίδια δουλειά.Αυτό που θα πρότεινα είναι να σου κάνει κάποιος ένα καθαρισμό στο laptop για σκόνες.Το δύσκολο κομμάτι είναι να βρεις σοβαρό τεχνικό που να ξέρει να κάνει την δουλεία του και όχι να στο χαλάσει.Το δικό μου laptop σε idle είναι cpu στα 40(με βάση όμως από κάτω) και η gpu στα 48.Στα παιχνίδια ανεβαίνει αρκετά,cpu 60+ και gpu στα 80 κοντά.Γενικά τα λαπτοπ είναι ευαίσθητα και θα πρέπει να προσέχουμε τις θερμοκρασίες γιατί αν μια gpu έχει συνεχώς υψηλές θερμοκρασίες μπορεί σιγά σιγά να ξεκολλήσει, και να χρειαστεί reballing ή να πάει για πέταμα.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
T_K_L_L_LUIGI

Δημοσιευσεις : 1017

Δημοσίευσηαπό DaDiRa » 01 Μάιος 2014, 18:28

Και εγώ γι' αυτό ρώτησα. Το θέμα μου είναι όπως λες, επειδή είναι laptop, δεν εμπιστεύομαι ούτε εμένα, ούτε απλώς κάποιον γνωστό για να το καθαρίσει. Εντάξει, τώρα το καλοκαίρι θα έχω ανεμιστήρα οπότε φαντάζομαι θα ανακυκλώνεται καλύτερα ο αέρας.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
DaDiRa

Δημοσίευσηαπό T_K_L_L_LUIGI » 01 Μάιος 2014, 19:26

Το ιδανικό είναι να ρίξεις την θερμοκρασία του δωματίου είτε με κάποιο air condition(κατά προτίμηση inverter για να πληρώνεις λίγα σχετικά) είτε με κάποιον άλλον τρόπο.Απλά ο καθαρισμός πρέπει να γίνετε έτσι και αλλιώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
T_K_L_L_LUIGI

Δημοσίευσηαπό DaDiRa » 01 Μάιος 2014, 19:40

Αν έχω τόσο σοβαρό πρόβλημα θα φροντίσω να το χρησιμοποιώ σε δωμάτιο με air condition (αυτό που είμαι τώρα δεν έχει). Μέχρι να πιάσουν για τα καλά οι ζέστες, μένω έτσι :P
Για καθαρισμό θα κοιτάξω μήπως βρω κανένα μαγαζί που να κάνει σε laptops.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
DaDiRa

Δημοσίευσηαπό StDumas » 02 Μάιος 2014, 03:00

Μα ειναι δυνατον να εχεις ανοιχτο ολοκληρο air condition για να λειτουργει το laptop;Αφου θα το πας που θα το πας για καθαρισμο, πειγαινε το τωρα να τελιωνεις.....
Αμα αφαιρεσεις τις σκονες και βαλεις και θερμοαγωγιμη παστα αναμεσα στον επεξεργαστη και την gpu θα πεσουν καμια 10αρια βαθμοι. Γενικα η παστα ξερενετε και θα σου προτεινα να την αλλαζεις καθε 1 με 2 χρονια!
StDumas

Δημοσιευσεις : 1

Δημοσίευσηαπό TheLuckyShamrock » 02 Μάιος 2014, 03:41

Εγώ δεν πιστεύω καν ότι τα laptops μπορούν να χρησιμοποιηθούν για gaming. Όλα ζεσταίνονται πολύ γρήγορα. Πάντως, μην κάτσεις και ξοδεύεις ρεύμα για ολόκληρο air-condition, απλά για να μη ζεσταίνεται το laptop.
Once you've taken a few punches and realize you're not made of glass, you don't feel alive unless you're pushing yourself as far as you can go.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
TheLuckyShamrock

Δημοσιευσεις : 917

Δημοσίευσηαπό T_K_L_L_LUIGI » 02 Μάιος 2014, 12:49

Ναι ρε παιδιά σιγά μην ανοίξει το air condition μόνο για το laptop.Αυτό που εννοούσα ήταν ότι όταν έρθει ο καιρός και χρησιμοποιεί το air condition,αν έχει κιόλας,θα κάνει παράλληλα καλό και στο laptop.Ο καθαρισμός και η αλλαγή πάστας χρειάζεται έτσι και αλλιώς.Επίσης τα laptop κάνουν για gaming αλλά τα πιο ακριβά συνήθως.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
T_K_L_L_LUIGI

Δημοσίευσηαπό DaDiRa » 02 Μάιος 2014, 18:03

Καταρχάς, αυτό που λέει ο LUIGI, δεν είπα ότι θα χρησιμοποιήσω το air-condition σαν cooler για το laptop, μη τρελαθούμε . Στο κάτω κάτω, κρατάω τα λεφτά του ρεύματος και τα δίνω για ένα gaming desktop :lol: . Απλώς θα εκμεταλλευτώ το γεγονός ότι στο σαλόνι, το καλοκαίρι, καίει έτσι και αλλιώς air-condition και θα το μεταφέρω εκεί (μ' ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια που λέει και η παροιμία).

Όσο για αυτό που λες, TheLuckyShamrock, συμφωνώ μαζί σου, ειδικά για το συγκεκριμένο laptop, αλλά εφ' όσον δεν έχω καθόλου desktop αυτόν τον καιρό, βολεύομαι και κάνω ό,τι μπορώ. :roll:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
DaDiRa

Δημοσίευσηαπό DaDiRa » 25 Μάιος 2014, 21:44

Βλέπω τελευταία πως φτάνει μέχρι και λίγο κάτω από 80, και "ρίχνει" ρυθμούς για να ηρεμήσει. Παίζοντας minecraft τα fps γενικά κυμαίνονται από 60 μέχρι 200 (ανάλογα τα περιβάλλον), αλλά όταν ανέβει η θερμοκρασία και περάσει κατά πολύ τους 70, πέφτει στα 9 και δεν ανεβάζει μέχρι να ξαναφτάσει γύρω στους 71. Στο Hearthstone, από 30 fps που είναι το standar, έχει πέσει σε 20 και για λίγο μέχρι και 15 fps. Αυτά με τον cooler να δουλεύει.

Θέλω να το πάω να το καθαρίσουν από τη σκόνη, αλλά γενικά δεν πολυεμπιστεύομαι τα "τοπικά" καταστήματα, γιατί έχω δει πολλά (να σου κάνουν format και να σου περνάνε πειρατικά windows χωρίς να λένε τίποτα, να "τσιμπάνε" τη μια από τις 2 RAM σου, πάλι -φυσικά- χωρίς να λένε τίποτα, να το πηγαίνεις για ξεσκόνισμα και να σου λένε "θέλει πέταμα" για να το αφήσεις εκεί, ή να σου σβήνουν χωρίς ενημέρωση προγράμματα επειδή "βαραίνουν τον υπολογιστή" - αυτό συναίβει σε εμένα πριν 3 χρόνια). Εδώ έχουμε μόνο Public από γνωστές αλυσίδες, και ακόμα και εκεί δυστάζω να το δώσω, κυρίως γιατί δεν είναι δικό μου, και αν μετά τον καθαρισμό κάτι πάει στραβά θα έχω όλη την ευθύνη. Τι προτείνετε;

Edit: Αν βάλω το fan speed στο max με τον msi afterburner κερδίσω κάτι; Μπορεί να προκαλέσω πρόβλημα; Συνήθως τρέχει γύρω στο 30% (στο auto).
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
DaDiRa

Επόμενο

Επιστροφή στο PC Hardware

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Copyright © 2011. All rights reserved. Powered by phpBB