Εισαγωγή Laptop από το εξωτερικό (εκτός EU)

Desktop, laptop, tablets, περιφερειακά

Εισαγωγή Laptop από το εξωτερικό (εκτός EU)

Δημοσίευσηαπό Harrykr » 06 Σεπ 2013, 14:05

Έχοντας απηυδήσει με τους τοπικούς resselers, έχω αποφασίσει να πάρω laptop από το εξωτερικό. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το θέμα μου είναι το τελωνείο.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι ισχύει για την αγορά 1 (δλδ. για ατομική χρήση) laptop.

Παραθέτω το τι έχω βρει έως τώρα.

http://www.dutycalculator.com/help_center/Import-duty-taxes-when-importing-into-Greece/

"...Some products, such as Laptops, Mobile Phones, Digital cameras and Video Game consoles, are duty free..."

http://greeklawdigest.gr/topics/exports-imports-customs/item/118-exports-imports-and-customs-duties

Γενική νομοθεσία σχετικά με τα τελωνεία στην Ελλάδα

https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/ICISnet/faq/faqarchive?catid=9998146

Η επίσημη σελίδα του ΥπΟικ για τις τιμές στα τελωνεία. Στα αγγλικά δεν έχει τιποτα αλλά στα ελληνικά κάτι βρήκα:

>Ποια είναι η δασμοφορολογική επιβάρυνση των προερχόμενων από Τρίτη χώρα ειδών;

Για αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα:

◦για είδη μέχρι 45 € δεν καταβάλλονται δασμοί, Φ.Π.Α. και λοιποί φόροι,**
◦τα είδη των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 €, υπόκεινται σε κατ’ αποκοπή δασμό 2,5%, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος ζητήσει τον τελωνισμό με βάση τη δασμολογική κατάταξη του είδους.
◦για είδη των οποίων η συνολική αξία είναι άνω των 700 €, καταβάλλονται οι ισχύοντες δασμοί και φόροι.

**ΕΔΩ κάτι μάλλον είναι λάθος γιατί όλα τα είδη είναι αφορολογητα/ατελώνιστα αν αξίζουν κάτω από 150€ (θεωρούνται negligible value - το διάβασα στο νόμο της ΕΕ αλλά δεν βρίσκω το βρίσκω το link τωρα)

>Ποιες είναι οι επιβαρύνσεις για τελωνισμό από τρίτη χώρα Η/Υ (και διαφόρων ηλεκτρονικών ειδών);

Ως προς το Φ.Π.Α. :

Οι εισαγόμενοι από τρίτες χώρες ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επιβαρύνονται με συντελεστή Φ.Π.Α., είκοσι τρία τοις εκατό (23%).

Ο παραπάνω συντελεστής μειώνεται σε δεκαέξι τοις εκατό (16%) όταν η εισαγωγή γίνεται στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο.

Τελικά, αν θέλω να πάρω ένα laptop αξίας 2500$ (~1900€), τι πληρώνω και που?

Γνωρίζω οτι δεν είναι αυτή η ειδικότητά σας, αλλά έχω ρωτήσει παντού εκτός από δικηγόρο (που θέλει 50€ μόνο για να μου απαντήσει) και τελωνειακό (γιατί δεν ξέρω/εμπιστεύομαι κανένα).

Συγγνώμη για το μέγεθος του post.
Harrykr

Δημοσιευσεις : 8

Δημοσίευσηαπό adranus » 03 Οκτ 2013, 14:24

αμα εχεις καποιον συγγενη , φιλο απο εξω πες του να στο στειλει εκεινος δεν νομιζω να εχεις προβλημα στα τελωνεια....
Άβαταρ μέλους
adranus

Δημοσιευσεις : 18

Δημοσίευσηαπό Harrykr » 07 Οκτ 2013, 12:32

Δυστυχώς η ανάγκη μου (βλέπε ανάθεση προγράμματος) προέκυψε μετά τον ερχομό ενός φίλου μου από την Αμερική. Καθότι στην Ελλάδα, δεν ευδοκιμεί το custom built laptop, είναι αδύνατον να βρω:

i7 4800/4900
32 gb ram
512gb ssd samsung 840 pro/evo + 1 tb HDD
ubuntu/redhat os (OXI WINDOWS)
ΧΩΡΙΣ gpu

Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ σύστημα που να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ακόμη και αν ψάξω κάποιο με gpu (που μου είναι άχρηστη), είτε δεν θα έχει την ram, είτε δεν θα έχει τον ssd. Και το να βάλω ξεχωριστά αυτά τα δύο, ξεπερνά το budget μου (2500 €).

Στο εξωτερικό υπάρχουν κατασκευαστές που ίσως (αν το προπληρώσω και έχουν stock από τους cpu) μου το συνθέσουν αλλά όταν θα πάω στην Αμερική τον Ιανουάριο, χρειάζεται να το έχω ήδη για να κάνω τις παρουσιάσεις μου.
Harrykr

Δημοσιευσεις : 8

Επιστροφή στο PC Hardware

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Copyright © 2011. All rights reserved. Powered by phpBB