νομίζω ότι θα συμφωνήσω μαζί σου
Αν κ είμαι ακόμα στην αρχή της 5ης σεζόν, απο τα σποιλερ που έχω διαβάσει η σειρά (saga) νομίζω κλείνει ιδανικά με τον Γουολτερ να ταξιδεύει στον χρόνο για να συναντά τους Νορβηγούς επιστήμονες που έφτιαξαν τους Παρατηρητές
Βέβαια ακόμα κ αν σταθείς στο τέλος της 4ης σεζόν, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει το ίδιο με το σταμάτημα των σχεδίων του Μπελλ να φτιάξει ένα δικό του συμπαν με την πανιδα-χλωρίδα που ο ίδιος δημιούργουσε. Ωστόσο αποτι έχω διαβάσει στο αμερικάνικο φορουμ, η εντυπωση που μου έδωσε ο Μπελ είναι ότι γνωριζε για την εισβολή των ΠΑρατηρητών οπότε φτιάχνοτας ένα διαφορετικό σύμπαν σταματούσε με αυτον τον τρόπο την εισβολή τους (κ αποτρέποντας παράλληλα την εξέλιξη της ανθρωποτητας απο την αυτοκαστροφή της).
You know I was not planning on having any humans. What a troublesome species we can be, after all. I had assumed that Walter and I would die off and my new universe would thrive unencumbered by the savage whims of Mankind. But I see I was wrong - look at the two of you. Humans abide. They persevere. They survive. You have earned your right in the new order, a final breeding pair. Amongst all others, you will be the new Adam and Eve.
Κάτι βέβαια που τελικά δεν έγινε αφού τον σταμάτησαν ο Πιτερ με την Ολίβια - θυμήσου την τελευταια κουβέντα του Μπελ.
If that's what you consider learning a lesson from the past (rings his ship's bell)... you paid a steep price. (as he phases from sight. evaporating into the ether) We could have all been so happy together.
Ωστόσο βάζοντας σφήνα το 1ο επεισόδιο του 5ου κύκλου στο τέλος της 4ης σεζόν, πολλοί αμερικάνοι απογοητεύτηκαν για το spoiler αφου ουσιαστικά ο τηλεθεατής διαπιστώνει πως το σχέδιο του Μπελ τελικά αποτυγχάνει αφου οι Παρατηρητές εισέβαλαν στον 5ο κύκλο
Νομιζω η απογοήτευση έχει να κάνει με το γεγονος πως οι Παρατηρητές εμφανίζονται πρώτη φόρα ως εχθρικοι αν κ υπήρχαν και απο τον 2ο κύκλο τέτοιου είδους ενδειξεις σχετικά με το απώτερο πλάνο τους (επεισόδια 2.03, 3.10)

Εγώ θεωρώ πως το κλεισιμο της σειράς στο "μέλλον" με την 5η σεζόν είναι ιδανική άλλωστε με το σενάριο να κινείται σε παρελθον κ παρόν δεν θα μπορούσε να έλειπε κ το μέλλον - αλλιώς θα ήταν μεγάλη κλασσικούρα.... - άλλωστε μιλάμε για μια σειρά που "κινείται" σε όλες τις διαστάσεις του χρόνου κ έξω απο αυτόν....