Σκηνοθεσία : Andrew Niccol
Σενάριο : Andrew Niccol
Πρωταγωνιστούν : Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy, Olivia Wilde
Genre : Επιστημονικής Φαντασίας, Δράσης
'Τελικά ο χρόνος δεν είναι σχετικός, όπως μας έλεγε ο Aϊνστάϊν'
Long story, short :
Βρισκόμαστε στο μέλλον (άγνωστο το πότε ακριβώς) και το νεό επίτευγμα της γενετικής έιναι οτι δεν γερνάμε μετά τα 25.Εμφανισιακά αλλά και οργανικά.Για να αντισταθμιστεί όμως η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού, όταν κάποιος κλείσει τα 25 έχει ακριβώς έναν ακόμα χρόνο ζωής.Πέρα απο αυτό, το 'χρήμα' της εποχής είναι ο χρόνος. Φαγητά, καφέδες, νοίκι, τσιγάρα, όλα πλέον κοστίζουν λεπτά ή και ώρες,μέρες κλπ. Ακόμα και οι περιοχές μια πόλης είναι χωρισμένες σε 'χρονικές' περιόδους. Για να πας για παράδειγμα απο το 'κακόφημο' κέντρο της Αθήνας στην Εκάλη περνάς απο διόδια με αντιτιμο ένα μεγάλο μέρος απο το χρόνο σου. Εδώ λοιπόν έρχεται ο πρωταγωνιστής μας (Timberlake), που για να εκδικηθεί το θάνατο της μητέρας του αποφασίζει να διαλύσει το σύστημα (σαν άλλος Ρομπέν των Δασών).
Σκηνοθεσία :
Ο σκηνοθέτης του (πολύ καλού) lord of war, σκηνοθετεί μια απο τις καλύτερες fresh ιδέες (κατά τη γνώμη μου) για ταινία επιστημονικής φαντασίας.Βέβαια σκηνοθετικά είναι λίγο...χμ...κρύο...Δηλαδή ναι μεν η ταινία έχει και στοιχεία δράσης αλλά τίποτα το ιδιαίτερο..Δνε έχει δηλαδή καμια τρελή σκηνή δράσης. Απο την άλλη το καλό είναι οτι δεν πήζεις και σε σκηνές με πολλά CGI εφέ, τα οποία είναι ελάχιστα, όπως το digital ρολόι που έχουν όλοι στο δέρμα τους στη ταινία.Κάτι ακόμα που μου άρεσε είναι πως παρόλο που η ταινία διαδραματίζεται στο μέλλον, δεν έχει τίποτα τρελά 'μελλοντικά' σκηνικά ή τίποτα τρελά αυτοκίνητα.Κανονικά σκηνικά μιας πόλης που δείχνει ίδια με μια του παρόντος κλπ κλπ.Το μόνο μελλοντικό, ας πούμε, που φαίνεται πολύ είναι τα πορτοφόλια των κατοίκων που πλέον αποθηκεύουν χρόνο και όχι χαρτονομίσματα και κέρματα, και τα αυτοκίνητα στη ταινία που ο θόρυβος όλως δείχνει οτι πλέον χρησιμοποιούνται μόνο υβριδικά.
Σενάριο :
Εδώ ο Niccol μου τα χάλασε. Απο το συγγραφέα του Truman Show περίμενα κάτι καλύτερο.Και εξηγούμαι. Η ιδέα για την ταινία είναι πάρα πολύ καλή και αν δεν κάνω λάθος δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Το θέμα είναι πως στην 'συναρμολόγηση' της ταινίας με μπέρδεψε.Ήθελε να κάνει πολλά πράγματα προφανώς αλλά αφ'ενός δεν του έβγαιναν σε χρόνο και αφ εταίρου άφησε πολλές τρύπες. Δηλαδή, ήθελε να κράξει το πολιτικό σύστημα, ήθελε να κάνει μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με πολλούς βασικούς χαρακτήρες, να μη φαίνεται ψεύτικο. Και έτσι...έμπλεξε τα μπούτια του. Για αρχή οι χαρακτήρες είναι...άνευροι και ψυχροι, δεν έχουν κανένα backround παρόλ αυτά πετάνε κάτι κουλά υπονοούμενα για το παρελθόν τους που δεν τα καταλάβαινα όμως. Επίσης προσπαθούσα να ακολουθήσω το ρυθμό της ταινίας αφού σε πολλά σημεία σε πετάει απο τη μια σκηνή στην άλλη χωρίς να σου δείχνει, αλλά και χωρίς να εννοείται, τι διάολο έγινε στο ενδιάμεσο..Μάλλον τράβαγε σε διάρκεια η ταινία, δεν ξέρω. Δεν λέω πως είναι άσχημο, αλλά σίγουρα θα μπερδέψει πολύ..Εδώ άργησα να βγάλω άκρη τι γίνετε όταν κοιμάσαι..Κάτι πέταξε ο justin για το αν ο χρόνος που σου απομένει περνάει όσο κοιμάσαι,αλλα πέρασε αρκετή ώρα μέχρι να το καταλάβω.Επίσης εκφράζεται με λάθος τρόπο το οτι η πουσιο-κόρη (Seyfried) προδίδει το πατέρα της..Φαίνεται πιο πολύ σαν κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο που απλά θέλει να μπει στο μάτι του πατέρα της παρά το οτι την πληγώνει η αδικία που γινεται στο κόσμο...
Ερμηνείες :
Χμ...ο Justin μου αρέσει....σαν τραγουδιστής όμως...Δεν ξέρω ποιος του βαλε την ιδέα οτι είναι ηθοποιός (αυτή η κάργια η Diaz μάλλον....χαχαχα)..Anyway, δεν είναι κακός, αλλά ηθοποιός δεν είναι. Δηαλδή στη θέση του θα προτιμούσα κάτι καλύτερο..Ώρες ώρες δείχνει παγερά αδιάφορος.Το ίδιο και η συμπρωταγωνίστριά του, Seyfried...Εν τω μεταξύ αυτοί οι 2 στη ταινία υποτίθεται οτι ερωτεύονται...Ναι...!!!Το είδα..ΤΡΕΛΟΣ έρωτας...Πως γίνετε ρε παιδί μου να έχεις έναν ωραίο άντρα απέναντί σου και να μη βγάζεις έστω και λίγο ψεύτικο πάθος..Και το αντίθετο..Ο μόνος που παίζει καλά είναι ο Murphy (γνωστός και σαν Scarecrow απο τα Batman του Nolan).
Ακολουθεί spoiler για την Wilde..Διαβάστε με δική σας ευθύνη
Spoiler: ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Γενικά η ταινία μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα.Μου άρεσε το πολιτικό περιεχόμενο της ταινίας οτι και καλά οι φτωχοί με τον εναν ή τον άλλο τρόπο θα πεθαίνονυ (αύξηση κόστους διαβίωσης) ενώ οι πλούσιοι μετατρέπονται σε 'αθάνατους' έχοντας για παράδειγμα 1276 χρόνια ακόμα στο ρολόϊ τους.Αυτό που υπερτερεί όμως είναι το 'Great idea-poor execution'
Βαθμολογία 6,5/10
Προβάλλεται απο αύριο στους κινηματογράφους