Eπειδή το τι θεωρεί κάποιος ως retro, μπορεί να είναι και υποκειμενικό, προτείνω να συμπληρώσουμε τη λίστα μας με συστήματα που κυκλοφόρησαν ΠΡΙΝ τη νέα χιλιετία, πριν από το 2000 δηλαδή και, σίγουρα, συστήματα που δεν παρείχαν υποστήριξη online multiplayer (συστατικό νέας γενιάς), οπότε συστήματα όπως πχ το Dreamcast δε θα τα θεωρούσα ακόμα Retro, όσο κι αν ήθελα να συμπεριλάβω την κονσόλα αυτή της SEGA στη λίστα... Βέβαια, αυτή είναι καθαρά η γνώμη μου, οπότε αν θέλετε να συμπεριλάβετε και το Dreamcast ή το PS2 στη λίστα, κανένα πρόβλημα!
Ξεκινάω εγώ με τα συστήματα που σημάδευσαν τα παιδικά μου χρόνια...
5. SEGA MASTER SYSTEM III: Compact
ένα από τα πιο όμορφα Χριστουγεννιάτικα δώρα που έλαβα ποτέ... Γνώρισα πολλά games με το MASTER SYSTEM, αγαπημένα εκ των οποίων θεωρώ τα Sonic the Hedgehog, Streets of Rage και Batman.

4. Nintendo Entertainment System/ NES
Θα το παραδεχτώ... Το "NES" που απέκτησα αρχικά ήταν απομίμηση... Ήταν το Family!! Ω ναι... Το πραγματικό NES το έλιωνα σε έναν παιδικό μου φίλο... Είχα πάθει την πλάκα μου με παιχνίδια όπως Mario, Megaman, The Jungle Book, Snow Brothers, X-MEN και πολλά άλλα που δε θυμάμαι καν το όνομά τους! Πήγαινα σπίτι, άνοιγα το Family και "φαντασιωνόμουν" πως είχα κι εγώ NES...

3. SEGA Mega Drive II
Όταν απέκτησα το Mega Drive, ένιωθα σα να έχω ένα Arcade στο σπίτι μου! Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορώ να παίζω Street Fighter και Mortal Kombat στο σπίτι μου! Ήταν από τα συστήματα που έλιωσα περισσότερο! Μπορεί να μην κατάφερα να πάρω πολλές κασέτες αλλά όσες είχα τις τίμησα και με το παραπάνω μάλιστα! Από τις πιο όμορφες ψηφιακές παρέες των παιδικών μου χρόνων...

2. Super Nintendo Entertainment System/ SNES
Ναι, Nintendo και Sega μονοπώλησαν το TOP 5 μου αλλά, πραγματικά, ήταν οι εταιρείες που αγάπησα περισσότερο ως μικρό παιδί, όπως και τους περισσότερους φαντάζομαι. Δεν το απέκτησα ποτέ αλλά όταν πήγαινα διακοπές τα καλοκαίρια, οι φίλοι μου που έμεναν κοντά σε μένα είχαν το σύστημα αυτό οπότε τα περισσότερα παιδικά καλοκαίρια σημαδεύτηκαν από το SNES! Lion King, Street Fighter II Turbo, World Heroes, Fatal Fury, Ευχούληδες, Mario και τόσα μα τόσα ακόμα games που λάτρεψα, τα έπαιξα εδώ.

1. Sony PlayStation
Αρχικά, πήγαινα σε καταστήματα που πλήρωνες με την ώρα κι έπαιαζα ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ώρες PS1! Είχα πάντα όνειρο να το αποκτήσω... Ακόμα και το Mega Drive που είχα δε με άφηνε να ηρεμήσω στην ιδέα ότι κάποτε θα αποκτούσα το PS1! 11 χρόνων κιόλας ξεκίνησα να παίζω στα καταστήματα το Resident Evil και μετά δεν μπορούσα να κοιμηθώ τα βράδυα! X-MEN: Children of the Atom, Street Fighter Alpha, Marvel Super Heroes, Tomb Raider, Tekken 2, Parasite Eve, Clock Tower, Diablo, Final Fantasy και πόσα ακόμα, έφαγαν ένα γερο ποσοστό από το χαρτζιλίκι μου! Από τις μεγαλύτερες συλλογές που είχα και έχω όταν το αγόρασα... Αν κάτσω να γράψω τα παιχνίδια που αγόρασα και με κέρδισαν θα χρειαστώ πολλές σελίδες από το forum! Aναμφισβήτητα μία πό τι πιο λατρεμένες μου κονσόλες και η αιτία που μολύνθηκα με το μικρόβιο του gaming και βρίσκομαι τώρα εδώ