commenter έγραψε:WARNING: SENTONI INCOMING. PROCEED AT YOUR OWN RISK!
SENTONI FINISHED!
Δικε μου, τι μερακλιδικο σεντονι ειναι αυτο

Θα απαντησω αν και τα ερωτηματα σου ψιλοξεφευγουν απο το θεμα που ειναι τα exclusives.
Το φαινομενο του funding του star citizen αξιζει να γινει αντικειμενο μελετης. Εγω δεν βλεπω καποιο προβλημα, αυτα τα ακριβα "dlc" δεν ειναι για ολους αλλα για οσους θελουν να συνησφερουν στην αναπτυξη του τιτλου. Δεν ειναι "dlc" που δεν θα μπορουν να αποκτηθουν in game οταν το παιχνιδι γινει release, και απο οσο ξερω με το release δεν θα υπαρχουν πια, τα περισσοτερα εστω. Η συνεισφορα του κοσμου ειναι απιστευτη και το star citizen ειναι φαινομενο στον τομεα του crowd funding.
αν θες τσεκαρε το παρακατω link.
https://www.reddit.com/r/starcitizen/comments/2h8p72/a_look_at_the_payment_model_for_star_citizen/Δεν ξερω τι προβλημα προκαλει στην βιομηχανια οταν ειναι crowdfunding, παρομοια perks υπαρχουν και σε kickstarter απλα ισως οχι ingame, εγω πιστευω πως ειναι πολυ καλο γιατι δινεται η δυνατοτητα σε developers να φτιαξουν τα παιχνιδια τους χωρις την καυτη ανασα του publisher στον σβερκο τους.
Προβλημα θα ειναι οταν και αλλοι ακολουθησουν παρομοιες τακτικες αλλα με λαθος τροπο, κανοντας τα παιχνιδια τους pay2win.
Τωρα, σχετικα με την "εξάλειψη" των κονσολών και το αν ενα witcher 3 θα ηταν πιθανο χωρις τις κονσολες, θα πρεπει να αναλυσω λιγο το σκεπτικο μου.
Δεν ειναι πως οι κονσολες θα εξαφανιστούν αλλα πως θα αντικατασταθουν. Τωρα, ενας σοβαρος λογος αγορας κονσολας ειναι η ευκολια στην χρηση και η αντοχη στον χρονο σε συνδιασμο με καλη τιμη.
Με τα steam boxes και το steamOS εχουμε επιτελους την πρωτη κινηση απο πλευρας PC σε αυτην την κατηγορια. Ευκολια χρησης πρωτα απο ολα σε συνδιασμο με μικρο box για το σαλονι. Φυσικα ειναι ισως "νηπιακα" βηματα μιας και το pricing στις περισσοτερες υλοποιησεις ειναι κακο και κανεις δεν εγγυαται την αντοχη στον χρονο. Αλλα εχουμε παραδειγματα οπως το pc της alienware, το alpha, οπου σε κοστος ελαχιστο μεγαλυτερο μιας κονσολας εχουμε επιδοσεις κονσολας, και αν θελει ο χρηστης τρεχει και windows.
Πιστευω στο μελλον οι τιμες θα ειναι πολυ πιο ανταγωνιστικες και στα μηχανηματα που θα επιβιωσουν αυτην την "αποβαση" (γιατι τα περισσοτερα θα πατωσουν) οι developers θα ριξουν βαρος και θα τα υποστιριξουν δίνοντας τους αντοχη, δηλαδη θα τα εχουν στα υποψην. Οταν ο κοσμος θα μπορει να εχει προσβαση σε pc οπου θα εχει τα πλεονεκτηματα της κονσολας τοτε πιστευω θα αρχισει να γινετε η μεταβαση.
Οποτε ενα μελλοντικο "witcher 4" θα μπορουσε να ειναι pc exclusive γιατι ο περισσοτερος κοσμος θα παιζει σε pc. Το playerbase δεν θα ειναι αυτο που ειναι τωρα σε PC, θα ειναι το playrbase του PC σε συνδιασμο με αυτον των κονσολών γιατι οι users θα εχουν κανει την "μεταναστευση".
Και η μεταβαση σε pc γινεται απο πολλους, οι συνολικες πωλησεις των home consoles πεφτουν και ή nvidia εχει πολυ καλα κερδη, οπως και υπηρεσιες σαν το steam.
Απο τα 100τοσα παιχνιδια ηξερα το 70-80% αλλα δεν εχω παιξει πανω απο 10 απο αυτα, παρακαλουθω συχνα τις νεες κυκλοφοριες και διαβαζω συχνα/βλεπω videos εντυπωσεις απο indie games. Ξερω αυτα και αλλα τουλαχιστον τοσα που δεν μπηκαν στην λιστα. Καθε χρονο πια κυκλοφορουν χιλιαδες παιχνιδια στο steam (ναι, χιλιαδες) οποτε δεν εχουν ολα τους πολλα reviews ή καλες βαθμολογιες ή ειναι early access ακομα ή ειναι niche games.
Και φυσικα να σημειωθει πως στο PC δεν εχουμε γενιες, τα παιχνιδια που εβαλα στην λιστα ειναι απο την κυκλοφορια του ps4 και μετα αλλα πααιχνιδια 2-3 χρονων πριν ειναι μια χαρα "next gen".
"Κάτι παιχνίδια όπως OOTP 15, Year Walk, Her Story, Sunless Sea ποιός τα ξέρει; Ούτε η μάνα τους! " Τα 2 τελευταια ειναι γνωστα παιχνιδια μεσω word to mouth και απο καλυψη απο διαφορα μεσα, και ας μην εχουν διαφημιστικό budget. Βλεπεις το steam και αλλες υπηρεσιες οταν κανει sale διαφημίζει το ιδιο τα παιχνιδια, πολλα μενουν στην "απ' εξω" αλλα πολλα βλεπονται απο τον κοσμο στην τελικη, ειναι και αυτος ενας τροπος διαφήμισης. υποθετω το ιδιο γινεται και στα μαγαζια των κονσολων.Χωρις budget δεν πας πουθενα αλλα βλεπεις indie games να κανουν επιτυχία γιατι απλα ειναι καλα παιχνιδια και δεν χρειάζονται καμια διαφημηση.
To her story πουλησε 50κ κοπιες και το sunless sea πανω απο 150κ κανοντας τα επιτυχίες για τα δεδομενα του budget τους.
Τωρα για το κοστος, πρωσοπικα ισως ο δευτερος μεγαλυτερος λογος που παιζω σε Pc ειναι το κοστος, πολυ απλα τα παιχνιδια ειναι πολυ φτηνοτερα απο τις κονσολες. Νομιζω σου ειχα αναφερει σε αλλο thread πως απο τα 800+ παιχνιδια που εχω, εχω δωσει κατω απο 400ε σε περιοδο 2-3 χρόνων. Οι κονσολες δεν μπορουν να ανταγωνιστους αυτες τις τιμες. Ακομα και αν αγοραζα μεταχειρισμενα και τα ξαναπουλουσα, σε αυτο το κοστος δεν θα ειχα ουτε τα μισα παιχνιδια, βασικα δεν θα ειχα παιξει/τελειωσει ουτε τα μισα παιχνιδια που εχω παιξει τελειωσει τωρα. Και φυσικα κανεις δεν με αναγκαζει να πληρωσω online για να μου χαρισει παιχνιδια που δεν θελω.
Το μονο σημειο που οι κονσολες μπορουν να χτυπησουν το PC ειναι στο combo αγορας-μεταπωλησης day one παιχνιδιου. Το προβλημα σε αυτο ομως ειναι οτι θελει κοπο να βρεις αγοραστη και ειναι μανουρα, αλλα μπορει να πεσει δραματικα το κοστος.
Αλλα και σε pc μπορεις να βρεςι games απο κλειδαδικα/knguin σε φοβερες τιμες πλησιαζοντας το εν λογο "combo", χωρις να τροφοδοτεις την αγορα με ενα μεταχειρισμενο. Οχι πως θεωρω παρανομο το used, και εγω παλια αγοραζα used και στο μελλον θα το κανω, αλλα μας κατηγορειτε για πειρατια οταν εσεις κανετε gameshare τα παιχνιδια και τροφοδοτητε την αγορα με μεταχειρισμενα, τα οποια οι developers μισουν

Btw και στο steam μπορεις να κανεις share παιχνιδια με το family share.

Btw το "πληρωσα" 30ε για συνδρομες και το 0 κοστος δεν χωρανε στην ιδια προταση. Πληρωσες 30ε για online και θα σου φορτοσουν και μερικα παιχνιδια που καποια θα σου αρεσουν και ισως πιασουν τοπο τα λεφτα σου.
Τωρα, ποσα pc μπορουν να θεωρηθουν μαχιμα. Φυσικα ειναι δυσκολο να το ξερει καποιος, μονο ενα στοιχειο εχω, το steam hardware survey και να παμε λιγο αναλογικα.
http://store.steampowered.com/hwsurveyΑν κατσεις και αρθρισεις τα ποσοστα θα δεις πως σε μια βαση 100+ εκατομμυριων active accounts υπαρχει ενα 30% που εχει το hardware, δηλαδη κοντα στην βαση των ps4+xbone μαζι. Ειμαι σιγουρος πως και στην ελλαδα θα υπαρχει ενα καλο ποσοστο απο αυτους.
Ειναι ομως 70κ?
Θα σου θεσω εγω τωρα ενα αλλο ερωτημα.
Ειναι 70κ χρηστες διαθεσιμοι να αγορασουν το witcher? Ποσοι απο αυτους αγορασαν το ps4 μονο για pro και gta? Θα αφησω στην απαντηση στην δικια σου αισθηση
"Για τα genres, δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να του αρέσει κάτι με το ζόρι. Όπως εσύ δεν γουστάρεις το τάδε φαγητό (μην μου πεις ότι τρως τα πάντα), έτσι και κάποιοι άλλοι δεν γουστάρουν τα MMO, MOBA, strategy. Εγώ ας πούμε δεν παίζω Destiny (console exclusive) συνειδητά γιατί δεν είμαι fan των MMO. Είχα δοκιμάσει την beta και δεν μου έκανε κλικ. Υπάρχουν όμως και άλλοι που λιώνουν καθημερινά στο Destiny και το κοντέρ έχει γράψει 100άδες ώρες. Με τι θάρρος λοιπόν θα πεις σε αυτούς ότι η κονσόλα τους δεν έπιασε τόπο σαν επένδυση; Και αν ο άλλος προτιμάει quality > quantity; Τι να τα κάνει τα 112-114 exclusives όταν την έχει καταβρεί με ένα και μόνο παιχνίδι (Destiny);" ΜΜΟ, ΜΟΒΑ, strategy, adventures, card games, grand strategy, simulator games, visual novels, οι περισσοτεροι υπερμαχοι των κονσολών μπορει να μην εχουν πιασει κανενα απο αυτα τα genre στα χερια τους αλλα να λενε πως δεν τους αρεσουν.
Αν καποιος απολαμβανει ενα game δεν θα του πω πως δεν επιασε τοπο η αγορα του, φυσικα και επιασε!
Οσο για το quality, αναρωτιεμαι αν εσυ ο ιδιος εχεις πιασει στα χερια σου κανενα απο αυτα τα "indie games" που μερικοι δεν θελουν ουτε να λερωσουν την κονσολα τους με δαυτα. Παιξε μερικα και ελα πες μου για την ποιοτητα τους. Ο ιδιος ανεφερες πως δεν τα ξερεις καν, οποτε πως μπορεις να εκφερεις αποψη για την ποιοτητα τους?
"Ειλικρινά λοιπόν δεν σε καταλαβαίνω πως ακριβώς «υποφέρεις» με παιχνίδια που δεν σου αρέσουν. Απλά δεν τα παίζεις/δεν ασχολείσαι μαζί τους, όπως κάνω κι εγώ."Ελα τωρα, ξερεις οτι το "υποφερεις" το εγραψα για το link που ποσταρες

Τωρα για την παρουσα φαση με τα capital controls εχεις δικιο, ελπιζω να τελειωσει συντομα. Αυτην την στιγμη, περα απο τα retail δενε χυμε προσβαση σε μεγαλο πλήθος games.
"Για τα περί «χρυσής» εποχής του PC gaming, μακάρι να είχα μια χρονομηχανή να σε πήγαινα πίσω στο 1995-2005, να έβλεπα αν θα είχες την ίδια άποψη... σεβαστή η άποψή σου, αλλά επειδή κάποιοι έχουμε ζήσει εκείνα τα χρυσά χρόνια, δύσκολα θα πειστούμε για το 2015, ειδικά με τα διάφορα ευτράπελα που βλέπουμε (τελευταίο παράδειγμα το Batman)." Οταν πια ολα τα multiplatform και γενικα η πλειοψηφία των games κυκλοφορουν και σε PC, σε συνδιασμο με 1000δες παιχνιδια διαθεσιμα καθε χρονο με παρα πολλα exclusives, απιστευτα χαμηλες τιμες, πολυ φτηνοτερο hardware με τις παλιες χρυσες εποχες που ηθελε μια περιουσια καθε 2 χρονια.
Αυτη η εποχη (αν εξαιρεσουμε τα capital controls) ειναι μακραν η καλυτερη για να εισαι pc gamer, μια χαρα χρυση ειναι. Το μονο διαφορετικο ειναι πως τα παιχνιδια δεν ειναι πια μιλια μπροστα σε γραφικα απο τις κονσολες, αλλα νομιζα πως τα γραφικα δεν εχουν σημασια
"ΥΓ1: Ειλικρινά θα ήθελα να δω αντιδράσεις αν ένας κονσολάς άνοιγε αντίστοιχο νήμα "stealth" προσηλυτισμού προς τις κονσόλες."stealth? νομιζω πως το θεμα ειναι straightforward και δεν ειναι θεμα προσηλυτισμου αλλα αποψης
"ΥΓ3: Προσωπικά δεν συμφωνώ με την σύγκριση AAA και indies (τα production values απέχουν όσο η Λωζάνη με την Κοζάνη*), όπως επίσης δεν συμφωνώ να μη μπαίνουν παιχνίδια όπως TLOU & Journey στην λίστα. Θεωρείτε ως δεδομένο ότι ο άλλος θα πάει να πάρει PS3 εν έτει 2015 για να παίξει αυτά τα παιχνίδια, όταν ο πρώην κάτοχος X360 που μεταπήδησε σε PS4 δεν υπάρχει περίπτωση ούτε 1 στο εκατομμύριο να κάνει κάτι τέτοιο.
Αφού λοιπόν το PS4 στοχεύει και στο κοινό του 360, καλό είναι να μπαίνουν και αυτά τα παιχνίδια στην λίστα. Ειδικά από ευαγγελιστές της ελευθερίας επιλογών, μου φαίνεται πολύ περίεργο να τα βγάζουν απ' έξω έτσι «βολικά».
* Αντίστοιχα, άλλα production values έχει το AAA Champions League και άλλα production values έχει το τοπικό indie πρωτάθλημα. Ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Αν κάποιος γουστάρει υπερπαραγωγές, δεν θα δώσει λογαριασμό σε κανέναν."Aνεφερα τον λογο που δεν εβαλα remasters, παιζει ρολο και η ημερομηνια κυκλοφοριας. Αλλα μιλαμε για 3(?) παιχνιδια. Αντιστοιχα πολλα απο τα παιχνιδια του PC μπορουν να παιχτουν με "ποιοτητα remaster" οποτε για να ειμαστε δικαιοι θα επρεπε να βαλω ενα καρο ακομα PC games.
Οσο για την "ποιοτητα" σου ανεφερα και πιο πανω. Αυτην την υποτιμηση των indie games δεν την καταλαβαινω, πολλα απο αυτα ειναι εξαιρετικα παιχνιδια που προσφερουν ισως και εκατονταδες ωρες διασκεδασης. Αλλωστε για αυτο εβαλα βαθμολογιες μετακριτικ, για να υπαρχει ενα μετρο συγκρισης.